Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedvenc receptek

Az ételek akár műalkotások is lehetnek, hatnak érzékszerveinkre, érzelmeket váltanak ki. Itt azok a receptek szerepelnek, amelyet kipróbáltam így vagy úgy (készítettem és/vagy fogyasztottam). A lista folyamatosan bővül ...

  • Leveles tésztában sült lazac mézes-mustáros mártással
  • Ropogós malacsült
  • Marha pörkölt krumplis gombóccal
  • Sajtos csirke
  • Kacsamell steak

 



Leveles tésztában sült lazac mézes-mustáros mártással

Megszokott receptjeit mindenki szereti időnként felfrissíteni, így érdemes az interneten körülnézni. Itt találtam egy receptet: www.nosalty.hu/recept/lazac-levelestesztaban-mezes-mustaros-martassal.

Még két fontos dolog ilyenkor. A recepthez mindig elfelejtünk valamit, így használnunk kell a fantáziánkat. A recept csak recept, mindig igazítsuk helyzetünkhöz, ízlésünkhöz.

lazac.jpg

Azaz vegyünk fagyasztott leveles tésztát, amelyet kiolvadás után egy centiméternél egy kicsivel vékonyabbra nyújtsunk. Ezután a jól bevált halak fűszersót keverjük bele megolvasztott vajba. Ebbe forgassuk bele a lazac szeleteket, majd a tésztára helyezzük rá és borítsuk be. Az így készült „batyukat” előmelegített forró sütőbe csúsztassuk. Előtte a tészta tetejét tojás híján kefírrel kenjük be.

Ezután jöhet a szósz. Kevés vajon a tört, vagy nagyon apróra vágott fokhagymát megdinszteljük és két kanál liszttel bekeverjük. A fokhagymás masszánkat felöntjük 2 dl tejszínnel, és hozzátesszük az előre összekevert mustárt (egy evőkanál), mézet (két evőkanál) és tört színes borsot. A jól összekevert szószt a halvány barnára sült batyukra tálaláskor ráöntjük.


 

Ropogós malacsült

Nincs is annál jobb, mint a ropogósra sült malac. Azaz végy egy malacot (felet, negyedet, vagy egészet), de természetesen erős idegzetűk maguk is feldolgozhatják.

malac.jpgKeverj össze t, szárított fokhagyma granulátumot és majorannát. Ínyencek színes tört borsot is szórhatnak bele. Az elkészült keveréket szórjuk rá és kenjük szét a malac külső és belső felén. Helyezzük a tepsibe, alája öntsünk 2-3 dl fehér bort. A könnyen sülő részeket (fül vége, orra, köröm, farok) védjük külön alufólia papuccsal, majd fedjük le az egész tepsit. Mehet be a sütőbe, vagy akár a kemencébe. Mintegy 45-60 perc után vegyük le az alufóliát és öntözzük meg sörrel a szomjas jószágot és folytassuk a sütést. Innentől kezdve türelemjáték. 10-15 percenként öntözzük sörrel. Ha túl sok lé gyűlik össze a tepsi aljába, akkor azt öntsük le. Az eredmény egy ropogós malacsült.


 

 Marha pörkölt krumplis gombóccal

 

Hozzávalók:

  • marhahús (lábszár, comb)
  • 1 db füstölt csülök (ha lehet mangalica)
  • fűszerek: őrölt pirospaprika, tört bors (vegyes), őrölt kömény, só
  • vörös hagyma
  • paprika, paradicsom
  • száraz vörös bor
  • aszalt szilva
  • erdei vagy laska gomba

marha_pori.jpg

Zsírban a felkockázott vörös hagymát megdinszteljük, amíg üveges nem lesz, majd a felkockázott marhahúst beletesszük és megkapatjuk. Utána vörös borral felöntjük, piros paprikát és őrölt köményt, valamint kis borsot szórunk bele. A forrás után kb. húsz perccel a felkockázott csülköt és csontját is belehelyezzük a kondérba.

Amikor a marhahús félig megfőtt, akkor az összevágott paprikát és paradicsomot, valamint az aszat szilvát és gombát beleszórjuk, szükség esetén még vörös bort öntünk még hozzá. Sót csak akkor rakjunk hozzá, ha megkóstoltuk és szükséges.

A kész pörköltet krumplis gombóccal tálaljuk, amelyet érdemes az előző nap elkészíteni. Így a hidegen tányérba szeletelt gombócok a forró pörköltet fogyaszthatóvá hűtik.

 Hozzávalók:

  • burgonya
  • liszt

 

A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A víz leöntése után még rövid ideig állni hagyjuk, majd melegen megpucoljuk és áttörjük a burgonyát a krumplinyomóval. A kihűlt krumplihoz kevés lisztet és sót adunk, majd jól összegyúrjuk. A forrásban lévő vízbe helyezzük a kész gombócokat és megvárjuk, amíg a víz tetejére feljönnek, még pár percet várunk és kiszedjük. Kihűlés után hűtőben tároljuk.


 

Sajtos csirke


Hozzávalók:

  • egy darabolt csirke (lehet csak comb, mell, szárny igény szerint)
  • trapista sajt
  • liszt
  • tojás
  • só vagy natur vegeta (ízfokó nélküli)
  • tejszín


A tepsi aljába egy centi vastagon sajtot reszelünk, majd előzőleg sóval vagy vegetával megszórt csirke darabokat megfogatjuk lisztben és tojásban és a sajt ágyra helyezzük. Ezután reszelt sajttal fedjük, majd megöntözzük tejszínnel. A sütés első szakaszában (kb. ¾ óra) alufóliával fedjük, leszedése után pedig készre sütjük úgy, hogy a sajt enyhén megpiruljon.


Kacsamell steak

Hozzávalók:

  • filézett kacsamell
  • fokhagyma granulátum (natur)
  • áfonya lekvár

A kifilézett kacsamell bőrét beirdaljuk úgy, hogy a húsába ne vágjunk bele. A bőrös részt enyhén megsózzuk, míg a másik oldalát sózzuk és ízlés szerint fokhagyma granulátummal beszórjuk. Egy felforrósított serpenyőben a bőrével lefelé sütjük 3 percig, majd a zsírt leöntése után hasonlóan megsütjük a másik oldalt is (3 perc). Ezután a kacsamellet az előre felfűtött sütőbe helyezzük. Az a jó, ha a tepsinkben egy rácson helyezzük el. 15 per elteltével felszeleteljük, áfonya lekvárral tálaljuk. Ha nem szeretjük véresebb sültet, akkor 20 percig végezzük a sütést.



 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.