Diktátorok kézikönyve

Bruce Bueno de Mesquita és Alastair Smith: Diktátorok kézikönyve – Miért jó politika a rossz viselkedés?

Ha nem érted, hogy mi történik körülötted a politikában, akkor érdemes elolvasni ezt a könyvet. Bár az elsődleges címe „Diktátorok kézikönyve”, a másodlagos cím az igazán ütős: „Miért jó politika a rossz viselkedés?”

„A politika logikája nem bonyolult. Ami azt illeti, meglepően könnyű megérteni a politika világtörtéseinek nagy részét, ha hajlandóak vagyunk kicsit igazítani a gondolkodásunkon. Ahhoz, hogy jól értsük a politikát, mindenekelőtt fel kell hagynunk azzal a feltételezéssel, hogy a vezetők megengedhetik maguknak, hogy egyoldalúan irányítsanak.”

Még egy fontos gondolat. A demokráciákat ugyan nem tekintjük diktatúráknak, mégis a hatalom gondolkodása, törekvései hasonlóak, talán eszközök némileg eltérnek. Néhány nem ismeretlen idézet a könyvből:

„Ha korrupció hatalmat ad, az abszolút korrupció abszolút hatalmat biztosít”

„A lehető legkevesebb emberre építs!”

„Úgy állítsd fel a szabályokat, hogy egyszerű követőből ne lehessen pótolhatatlan! Híveidet tartsd állandó készenlétben!”

„Tartsd a kezed a pénzcsapon!”

„Úgy oszd a tortát, hogy a barátaidnak rendesen jusson belőle!”

„Soha ne vegyél ki pénzt a támogatóid zsebéből!”

Természetesen ehhez olyan emberek is kellenek, akik nem tudnak túllépni történelmi korlátainkon, mindig hatalomra törnek. Az igazi kérdés pedig az, hogy miért nem akar valaki hatalmat: vajon ez egyfajta intelligencia, vagy az emberi fejlődésnek egy következő lépcsője, vagy mind a kettő? Esetleg egyik sem?

Akkor kik is a politikusok, mit is akarnak valójában?