Három az egyben – három nap kajakban a Tisza-tavon

Amikor a Tisza-tavon a pedálos kajakodat tekered, vagy a propellert behúzva evezel, megváltozik minden. Érzékszerveid már olyan dolgokat látnak, hallanak, éreznek, amilyeneket a rohanó mindennapjainkban elfeledünk. Talán csak egy-egy könyv olvasása juttat hasonló élményhez; igaz, ott az író a segítségével a képzeletünkre hagyja. E táj minden nap minden órájában más arcát mutatja.

Kép

 

Kép

A tervezés. 

Az idei évben elhatároztam, hogy nagyobb túrákat teszek meg a horgász kajakommal, mint eddig. Azaz a 8-12 km-es távokat megháromszorozom. Természetesen, egy-egy ilyen túrára elindulni csak megfelelő tervezés és felkészülés után szabad. Így átnéztem az interneten, hogy mások miről írnak, mit néztek meg. Letöltöttem a Tisza-tó app-ot, amely nagyon sok információt tartalmaz többek között a látnivalókról, programokról, kikötőkről, étkezési lehetőségekről. Sajnos, a térkép része nem túl részletes, vizitúrázásra nem alkalmas. Ezért letöltöttem az Avenza Maps app-ot és megvásároltam benne a Tisza-tó turista-, kerékpáros- és vízisporttérképét. Bár ez sem a legfrissebb (pl. egyes meglévő kilátó benne még csak épül, vagy egy-egy eldugott csatorna a térképtől eltérően már nem használható), de jóval részletesebb. Ami még nagy előnye, hogy pontosan mutatja, hogy éppen hol vagyok, így segít a tájékozódásban. Ez egy fontos szempont, hiszen nagyobb vízfelületek esetén, mint a Tisza-tó is, nem mindig érzékelhető a távolság és haladási irány, igaz ez a csatornákra is, ahonnan nem látunk ki, nem tudjuk mi vár ránk egy-egy kanyarulat után. Motorral hajtott csónakok esetében, ha ráébredünk, hogy nem jó irányba haladtunk, korrigálható. Kajak esetében a téves irány jóval nagyobb idő és energia veszteség, akár útvonal változtatás is szükségessé válhat.

Kép
Kép

Az időjárás. 

Az idei év szeles volt. Míg kora nyárig „Putyin”, azaz északi, észak-keleti, keleti szél volt a jellemző, addig nagyobb időjárási frontokat kivéve, nyáron sokszor déli, dél-nyugati irány volt a meghatározó. Bármelyik is legyen, kajakban ülve a szél mindig szembe fúj. A nyári hosszútúrák másik nehézsége az erős napsütés és forróság. Naptejjel egész nap kenegethetjük magunkat. Ez nem túl egészséges, de gyakran a külső inger el is felejtetti. Ezért érdemes UV szűrős öltözéket beszerezni, ha lehet kapucnist. Természetesen, a strandokon kikötve, kiszállva a kajakból, a fürdőzők furcsán néznek. Tetőtől talpig beöltözve 35-40 fokban is. Ez nem baj, nem kell figyelni rájuk. Nagyobb baj az erős napfény káros hatásának következménye. 

Nyáron talán a legfontosabb, hogy kellő mennyiségű folyadék legyen bekészítve és ha megállunk kikötőben, strandon, mindig töltsük fel a kulacsokat. Néhány banán és szendvics még a hátizsákba, akár indulhatunk is.

Az emberek. 

A vízitúrát nehezítő tényezői közül nem szabad megfeledkezni az itt közlekedő emberekről, a csónakokról és kisebb és nagyobb hajókról, valamint a yetski-kről. Bár egyértelmű szabályok vannak a Tisza-tavon, ezt mégsem tartják be. Ott is száguldoznak, ahol nem szabadna. Azon persze mindig magamban jót szórakozom, amikor a közelembe érve lelassítanak. No, sok esetben nem azért teszik, mert figyelmesek, vigyáznak rám, hanem mert én vagyok az egyetlen, aki pedálos kajakkal hasítja a vizet. Így megbámulnak, rám csodálkoznak, sokszor fényképeznek. GDPR? Ez idáig egyszer kérdezték meg, hogy lefényképezhetnek-e. A rendőrök is különösen érdeklődnek, idén háromszor igazoltattak, vagy állítottak meg. 

A kajak. 

2019-ben kerültem Dinnyéshátra, mindjárt vettem egy SeaSide Fisherman 10 horgászkajakot. Megnéztem néhány youtube videót a kajakozásról, az evezésről, mit kell tenni, amikor megbillen a kajak, hogyan kell kormányozni. Három kör a strandon, majd irány a Tisza és a IV. öblítő. Néhány út és a mentőmellényt is magam mellé raktam, majd már bevittem a fényképezőgépet is. Hogyan lehet megtanulni a manőverezést? Nem bonyolult. Szemetet kell szedni a vízen. Ahhoz, hogy kézzel, vagy kis merítővel kiszedhessük a lebegő palackokat vagy más hulladékot, mellé kell lavírozni, aztán újra és újra. Elsőre nem sok alkalommal sikerül. 
Az elmúlt években többször átszeltem az Abádszalóki-medencét (rendszeresen vendége voltam az Abádi kikötő Hajóborda bisztrójának, vagy feleveztem a sarudi rétre. Tettem ezt áprilistól novemberig, melegben, hűvösebb időben és hullámok hátán a szélben. Mivel elhatároztam, hogy nagyobb távolságra is el kellene jutni, így el kezdtem számolni. A hosszabb utazás egyik módja, hogy nem körtúrára megyek azonos kiindulási és érkezési hellyel, hanem elvitetem magamat egy pontig, ahonnan kajakkal jövök vissza. A másik lehetőség, hogy a kajak hatótávolságát növelem. Így vettem egy másik horgász kajakot, egy Perception Pescador Pilot 12.0 típust. Míg evezve iránytól és időjárástól függően (szélirány és hullámok) 1 km 12-20 perc alatt, addig pedállal 7-12 perc alatt tehető meg. Ráadásul, felváltva lehet használni az evezőt és a pedált egy gyors átállítás után. Így nemcsak ülök és evezek, hanem félig ülök és tekerek, mint a kerékpáron. Azaz, ha elfárad a kéz, akkor dolgozik a láb, majd fordítva.

Kép
Kép

Míg valaki, sporthoz jobban értő elkezd számolni, annak jelzem, hogy ez nem verseny kajak és nem is verseny a cél. Idén másodszor is teljesítettem a Tisza-tó átevezés 8 km-jét. Becslésem szerint a versenykajakokkal fele annyi idő alatt tették meg ezt a távot, mint én. Vajon élénk szélben is így lenne?
Mind a két kajakom alkalmas akár tengeri útra, horgászatra, így egy tó nem lehet akadály. Elszántság, ügyesség és némi energia szükséges.

A három út

Az idei nyáron három nagyobb útra jutott időm. Ebből kettő esetében segítséget vettem igénybe. Azaz Kiss Sándor dinnyésháti szomszédom vitt fel csónakjával az indulási pontokhoz (ezúton is köszönöm), amely az első útnál a VI. öblítő, míg a harmadik útnál a VI. öblítő feletti Itató nevű hely volt.
Az utakat prezi-ben raktam össze. Azaz előadásként lehet megtekinteni, picit átélni. Az egy-egy diába becsatolt rövid film a következő diára lépéssel indul. Emellett minden kép külön felnagyítható az egérrel kurzor rávezetésével és rákattintással.

Remélem sikerül kicsit átadni a nyári emlékeimből. A prezi-k megtekintéséhez jó kirándulást kívánok! Bízva abban, nemcsak tetszik, hanem másnak is kedvet csináltam ezzel hasonló túrákhoz.

Első út – július 20. https://prezi.com/view/co0xyIaFQPLFTzrdK9NF/

Kép

Második út – augusztus 8. https://prezi.com/view/x868oJtTVszfQILMG3Rn/

Kép

Harmadik út – augusztus 20. https://prezi.com/view/KmkwpkgU6EkK9DKkAGc2/

Kép