Húsvét a Tisza-tavon

A 2024-es húsvét több szempontból rendhagyó volt. Márciusban kezdődött és áprilisban fejeződött be, miközben a hőmérséklet május végét, június elejét idézte. 

A Tisza-tavon még erősen a sárga és barna szín dominál, de már bújik a zöld. Szinte minden növény hajtása megindult, az előbújó levelek egymással versenyeznek. Mindeközben az énekesmadarak kora hajnaltól késő estig egymást túlharsogó énekükkel hívják fel magukra a figyelmet. Még az éjjel sem nyugodt, egy-egy rigó füttye hasítja ketté a csend fátyolát. Csak a szél ne lett volna... Négy napból két szeles, egy pedig időnként viharos volt. Kajakkal a hullámokon, fényképezőgéppel a kézben, küzdelem az elemekkel. Megéri, már többször leírtam:

Amikor a Tisza-tavon a pedálos kajakodat tekered, vagy a propellert behúzva evezel, megváltozik minden. Érzékszerveid már olyan dolgokat látnak, hallanak, éreznek, amilyeneket a rohanó mindennapjainkban elfeledünk. Talán csak egy-egy könyv olvasása juttat hasonló élményhez; igaz, ott az író a segítségével a képzeletünkre hagyja. E táj minden nap minden órájában más arcát mutatja.

A Tisza-tónál rengeteg olyan hely található, amely az elárasztás előtti időszak emléke. Ilyen ennek az öntözőcsatornának a maradványa is az Abádszalóki-medencében. Minden pillanatban újabb érdekességet mutat, és számos emléket őriz. Ez most a 2024. március 29-ei arca.

 

Kép