A közösség ereje – Kuba

„Amikor Közép-Európában már több országban folyamatban volt a »rendszerváltás«, Kuba egy másfajta problémával nézett szembe: a Szovjetúnió nem tudta folytatni az »energiasegélyt« és »elzárták az olajcsapot«. Azóta a kubai népnek sikerült átmennie egy nagyon fontos »átalakuláson«, és olyan mezőgazdaságot létrehoznia, ami nem függ a fosszilis energiaforrásoktól. 

Az »olajcsúcs« dátumáról régóta vitatkoznak, de tavaly még a Nemzetközi Energiahivatal is bejelentette, hogy a világ egy komoly hiányhelyzetben találhatja magát már 2015 körül. Ez rohamosan növekvő árakhoz fog vezetni, és lehetséges korlátozásokhoz. Amikor a klímaváltozás miatt a fosszilis energiaforrások használatát amúgy is radikálisan csökkenteni kell, a kubai példa segít abban, hogy időben készüljünk fel a szükséges társadalmi átalakulásokra. 

Ahogy Kuba mutatta, ebben nem csak veszélyek vannak, de lehetőségek is. A film magyar változatának terjesztésével az a célunk, hogy minél több közösségi kezdeményezésnek adjunk egy olyan eszközt, amivel egy szélesebb körű tervezést tud kezdeményezni.”