Mezei hörcsög az ízletes őszi barackot sem veti meg

Mezei hörcsög a kertben

Sokan tartanak rágcsálókat, így többek között hörcsögöt is, terráriumban, ketrecben. A szerencsésebbek saját kertjükben is tarthatnak – bár nem ők telepítették oda –, és megfigyelhetik kedvenceink természetben élő fajait. Ilyen a mezei hörcsög a tiszanána-dinnyésháti kertemben is.

Mivel számos zöldségnek lába kél, így többek között a sárgarépának is, a szomszédok annyira nem örülnek e jószágnak, mégis fontos a védelme.

Mit tehetünk e magányos jószágokért? Szakaszosan nyírjuk füvet, és nem esünk kétségbe, ha gyepünk változatos állományú, mezei virágos növényeket is tartalmaz (ez minden élőlény szempontjából fontos). Nem szedünk fel minden lehullott gyümölcsöt, hagyunk csemegét a földön. Segíthetjük a télre való felkészülésben, ha a bejárat közelébe kora ősszel naponta 1-1 kg búzát szórunk, amely reggel már a hörcsög éléstárában van, a terület pedig „felporszívózva”. Akár 15 kg fölött is raktároz (régen megfigyelték a járataikat, megkeresték az éléstárt és begyűjtötték a felhalmozott gabonát). A mezei hörcsögnek nemcsak téli éléstára van, hanem külön kibélelt hálóhelye és latrinája is. Télen néhány naponta felébred, elvégzi dolgát, majd pocakját teletömve, újra álomba szenderül. Lassan irigykedhetünk is.

A mezei hörcsögöt bosszantani nem szabad, az embertől sem ijed meg, felháborodottan ugrál előtte, és ha kell, nekimegy és harap.

Amit még tudni kell:

Hortobágyi Nemzeti Park - Natura 2000 hálózat (hnp.hu)

30 éven belül kipusztulhat a mezei hörcsög | Sokszínű vidék (24.hu)

Gyakori kerti kártevő a mezei hörcsög: Hány évig él egy hörcsög, miért harap a hörcsög, mit tegyünk hörcsög ellen? (agrarszektor.hu)

Kisfilmjeim a kertem albérlőjéről:

https://youtu.be/Hq92H1HCkno

https://youtu.be/CPGTIin6_Nw

https://youtu.be/4NizIA_a9JE

https://youtu.be/emZdHkOENPM

Kisfilmek folytatása, néhány vadkamerával készült éjszakai felvétel. Viszont már nem írhatok egy albérlőről, hanem többen is vannak:

https://youtu.be/gYnH2zi8LcM

https://youtu.be/FDX78VMSpVE

https://youtu.be/6sex9eTX11A