Vegyszerkorlátozás kell a méhek érdekében (sajtóközlemény-részlet)

Budapest, 2013. április 9. – A Greenpeace a 74 legjelentősebb nemzetközi tudományos kutatás méhpusztulással kapcsolatos megállapításait egy jelentésben foglalta össze. A dokumentum alapján a méhpusztulás egyik fontos és legkönnyebben megszüntethető oka a beporzókra veszélyes egyes mezőgazdasági vegyszerek, például a neonikotinoidok használata. Az Európai Bizottság most tervezi, hogy a méhek számára vonzó terményeknél betiltsa három neonikotinoid csávázószerként való használatát. Ezt az intézkedést a magyar kormány jelenleg ellenzi.

A „Méhpusztulás - az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek” című tanulmány szerint a méhpusztulás leginkább az élősködők és fertőzések terjedésére, valamint a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és az ezzel összefüggő élelemhiány következményeire vezethetőek vissza. Méhek nélkül nemcsak élelmezésünk, hanem akár a teljes mezőgazdaság, sőt az egész ökoszisztéma veszélybe kerül.

2013-ra a nagyüzemi mezőgazdaság által használt számos vegyszer közül a neonikotinoidok beporzókra gyakorolt mérgező hatását a tudomány egyértelműen azonosította. A neonikotinoidok akár azonnali halált is okozhatnak, de alacsonyabb, a csávázott növények pollenjére jellemző mennyiségben “csak” tájékozódási, táplálkozási, repülési és fejlődési rendellenességeket váltanak ki. Az ezekkel a vegyszerekkel való érintkezés rendkívüli mértékben rontja méhek és más beporzók különböző fertőzésekkel és élősködőkkel szembeni ellenállóképességét. 

[...]

A Greenpeace hét, méhgyilkos növényvédőszert azonosított, melyek jelenlegi használatát jelentős mérgező hatásuk miatt azonnal be kell tiltani. Ezek a Bayer agrárvegyipari óriás imidakloprid és klotianidin nevű anyagai, a Syngenta tiametoxámja, a BASF fipronilja, valamint a más mezőgazdasági vegyszergyártók által készített klórpirifosz, cipermetrin és deltametrin.


Teljes sajtóközlemény: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/1351/vegyszerkorlatozas-kell-a-mehek-erdekeben/