Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti változat, megújítva Prezi-vel

Kiszolgáltatott közszolgáltatók és munkavállalók?!

2015 őszén a HVDSZ felkért, hogy egy több helyszínes előadás és vitasorozaton vegyek részt. 7 év távlatában is elgondolkodtató. Akkor még közeledett az NHKV mint megoldás, jelenleg pedig lassan, de biztos dátummal távolodik.
Talán az egyik legfontosabb javaslatom, amely sokat segített volna minden szereplőnek: "megoldás inkább egységes vállalatirányítási rendszer, azonnal lekérdezhető adatok". A közeledő jövőnek is hasznos lehet, bár 7 éve sem érdekelte az illetékeseket.

Előadás anyag: https://prezi.com/view/PK884kPvCp3bMeuThepZ/

Hulladékgazdálkodás

Több éven keresztül a SZIE GEK-on egy-egy előadást tartottam hulladékgazdálkodás témakörében. Az utolsó előadás elmaradt 2020. tavaszán a COVID miatt.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/ILaUENGU3g3MDtcDxsF5/

Korszerű, térségi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a körforgásos gazdálkodásban (környezetgazdálkodásban)

2017. decemberében meghívtak Kecskemétre környezeti oktatással foglalkozó tanárok továbbképzésére.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/OD7LqwgIh9xQpAgkwGq2/

 

Szemléletformáló programok a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft-nél

2016. nyarán KSZGYSZ konferenciáján tartott előadásom. 5 év alatt a két telephelyet közel 30.000-en látogatták meg, elsősorban gyerekek. Azaz az érintett régió 10%-a, a jövő állampolgárai. Ez mára már a múlt.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/5hKWZzmHa5DfNZX4E9DC/

 

Hulladékgazdálkodás a gyakorlatban

2017. februárjában a HUMUSZ Szövetség által szervezett mini konferencián tartottam előadást többek között a közszolgáltatásról, körforgásról, osztrák útról és komposztálásról. 

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/dOYCaUPwFuSFBnQ265Gn/


A következő 3 előadást nem választanám szét. Tervekről, ötletekről szólnak egy egyetemi hulladékgazdálkodás, vagy részének kiépítéséről. Volt ami ötlet maradt, volt ami elkezdődött, volt kezdeti siker, majd zuhanás. Itt nemcsak a saját előadásai lettek megújítva.

A hulladék begyűjtésére tett változtatási kísérletek, lépesek 1990-től a Szelektív SZIE programig

2014 ősze, nagy változások előtt. 2013-ban már a Zöld Híd bevezette a házhoz menő szelektív gyűjtés (jogszabály 2015-től írta elő). A küzdelem már az 1990-es években elkezdődött szemétszedéssel, figyelem felhívásokkal.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/AruQVco4uWIbDdQggUta/

Felsőoktatási intézmények környezettudatos működtetése: lehetőségek és napi gyakorlat „szelektív hulladékgyűjtés”

Hartman Mátyás, Molnár Árpádné (2004.12.14.)

"Olyan korszerű campusszintű hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése, amelyek kielégítik a korszerű hulladékgazdálkodás előírásait, példaként szolgálnak más intézményeknek, felhasználhatóak az oktatás során, bemutathatóak a települési hulladékgazdálkodás minden szereplőjének (önkormányzatok vezetői és szakemberei, civil szervezetek tagjai, tanárok, intézmények vezetői és munkatársai stb).

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusa tartalmaz minden olyan hulladékkibocsátási egységet, amely a településeken előfordul (intézet, szolgáltató rész, lakótelep, kertes övezet, ipari műhelyek, kert, szántóföld, állattenyésztő telep stb.), ezért itt a hulladékgazdálkodás teljes vertikuma megvalósítható, gyakorlati példát mutatva a települések különböző szereplőinek."

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/eT8FbmuDnphV90Tqu5z0/

A Szelektív SZIE program bevezetése és értékelése

Lovas Evelin: "Célom egy fiatalos, egyszerű, hosszútávon fenntartható, környezettudatos szelektív hulladékgyűjtési program kialakítása."

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/SDdeiEKUMzj4WP4wjDKg/


GATE Zöld Klub Egyesület - Az első 10 év ...

A most már 30 éven is túl lévő hallgatói egyesület első 10 éve. Köszönöm, hogy részese lehettem, és köszönöm, hogy távolból még figyelhetem, hiszen ma is működik. 

Előadás anyag: https://prezi.com/view/kVAkRcJEJIsjbOUode8w/

2005 körül a Zöld Klubról készült egy rövid összefoglaló, amelynek a munkaközi változata itt olvasható: ZK_tortenet_nov13_javhm.pdf

Hulladék-telephelykezelő - OKJ (2019)

Több alkalommal tarthattam előadást OKJ tanfolyamon hallgatóinak a SZÁM-PONT Kft. (Zalaegerszeg) és a HOSZ (Hulladékhasznosítók Országos Szövetsége) szervezésében a Zöld Híd tárgyalójában. Az előadás után rendszeresen bemutattam a telephely működését. Számos hazai hulladékkezelő munkatársának képzésében vehettem így részt (vizsgáztatásában is smiley). Az egyik 2019-es előadást mutatom be.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/4xXrjffUpDCO95cPDzH2/

5 éves a Zöld Régió Nonprofit Kft.

Próbáltam kideríteni, hogy kinek és miért készült, hol hangzott el. Nem jöttem rá a fájl címéből sem: zold_hid_zold_nuhu_2015.ppt

Ez nem is lényeges. Valahol előadtam és meghallgatták. Mára már történelem.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/PDKcSXXQI6aA8iJQxn3K/

Egy cikk, amely kiegészíti az előadás anyagát, és talán determinálta a jövőt is: https://greenfo.hu/hir/osszedonti-a-zold-hidat-a-hulladekgazdalkodas-fejetlensege/

 

 

Hulladékmegelőzés, az egyén felelőssége

2010. januárjában Gödöllőn előadást tartottam helyi civileknek a hulladékok problémáiról és röviden a megelőzésről. Valójában a legfontosabb a megelőzés. Nincs más út. Hulladékgazdálkodás valójában a tervezésnél kezdődik és a felelős fogyasztói gondolkodással folytatódik.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/ybMplsuNLySiyWco9Jlp/

 

Komposzttelep vagy kiskert?

Komposztálás helyben vagy nagyüzemben: gazdasági és környezeti hatások

A 2010 körül a SZIKE szervezésében egy konferencián előadást tarthattam egy máig tartó dilemmáról. Mi legyen a „zöldhulladékkal”? Mi a legkedvezőbb a környezetnek, társadalomnak? Gondolatébresztőnek szántam.

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/2mp2RXJxSmfLvjOvsxpe/


Az utolsó előadásaim közé tartozott 2014-ben a SZIE-n a levelezős Növénytermesztőknek tartottak. A tantárgy nevére nem emlékszem, de valószínű környezetvédelem vagy hasonló elnevezésű.

Trágyakezelés és felhasználás (gyűjtés, tárolás, érlelés, átmeneti tárolás, kijuttatás – almos és hígtrágya). Műtrágyák, termésnövelő anyagok, nitrát-érzékeny területek, tápanyag-gazdálkodási tervhez mintavétel

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/m9YDJa2ya2wuZNBhu5pw/

Növényvédelem és környezetvédelem. Ősi ellenség vagy ésszerű együttműködés?

Előadás anyaga: https://prezi.com/view/I5N9aGggtJIv74KzUQFE/