Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvek mindenkinek

 Azon könyvekre hívom fel a figyelmet, amelyek meghatározták vagy határozzák gondolataimat környezetünkről. Bízva abban, hogy másoknak is segít. A lista folyamatosan bővül ...

 • A széna illata
 • Diktátorok kézikönyve
 • Az ördög keze
 • A Zöld 35 színe
 • Ecotópia
 • Izmael
 • Vidd hírét az Igazaknak
 • TAO TE KING, Az Út és Erény könyve
 • A teljesség felé
 • KÁOSZ, Egy új tudomány születése
 • Az élet szövedéke

 

 

 
borito1.jpgborito2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kiado.jpg

 

 A széna illata

                        (Hartmann Miklós)

 

A Kárpát-medence történelme rendkívül sokszínű. A napjainkig befogadóként jellemezhetjük, egy nagy olvasztó. Ez a könyv is egy történet és történet töredék, amely része történelmünknek és gyökerünknek.

 

ajanlas.jpg

 

 

 

 

 


tn6_b1277793.jpgDiktátorok kézikönyve - Miért jó politika a rossz viselkedés?

(Bruce Bueno de Mesquitq és Alastair Smith)

Ha nem érted, hogy mi történik körülötted a politikában, akkor érdemes elolvasni ezt a könyvet. Bár az elsődleges címe "Diktátorok kézikönyve", a másodlagos cím az igazán ütős: "Miért jó politika a rossz viselkedés?"

"A politika logikája nem bonyolult. Ami azt illeti, meglepően könnyű megérteni a politika világtörtéseinek nagy részét, ha hajlandóak vagyunk kicsit igazítani a gondolkodásunkon. Ahhoz, hogy jól értsük a politikát, mindenekelőtt fel kell hagynunk azzal a feltételezéssel, hogy a vezetők megengedhetik maguknak, hogy egyoldalúan irányítsanak."

Még egy fontos gondolat. A demokráciákat ugyan nem tekintjük diktatúráknak, mégis a hatalom gondolkodása, törekvései hasonlóak, talán eszközök némileg eltérnek. Néhány nem ismeretlen idézet a könyvből:

"Ha korrupció hatalmat ad, az abszolút korrupció abszolút hatalmat biztosít"

"A lehető legkevesebb emberre építs!"

"Úgy állítsd fel a szabályokat, hogy egyszerű követőből ne lehessen pótolhatatlan! Híveidet tartsd állandó készenlétben!"

"Tartsd a kezed a pénzcsapon!"

"Úgy oszd a tortát, hogy a barátaidnak rendesen jusson belőle!"

"Soha ne vegyél ki pénzt a támogatóid zsebéből!"

Természetesen, ehhez olyan emberek is kellenek, akik nem tudnak túllépni történelmi korlátainkon, mindig hatalomra törnek. Az igazi kérdés pedig az, hogy miért nem akar valaki hatalmat, vajon ez egy fajta intelligencia, vagy az emberi fejlődésnek egy következő lépcsője, vagy mind a kettő .. esetleg egyik sem ..

Akkor kik is a politikusok, mit is akarnak valójában?

 

 


dos-santos-az-ordog-keze.jpg

Egy könyv, ahol a történet másodlagos. Viszont egyértelműen rájöhetsz, hogy a gazdasági világválságot okozói büntetlenül megússzák és újra elő idézik majd. Igazából nem is ért véget …

Politikusok akik elhitetik, hogy értünk vannak, de csak a hatalomra törekszenek. Alázatos szolgák sohasem lesznek. Közgazdászok, hitelminősítők, akik elfedik a valódi értékeinket.

És ne legyen senki naiv, a hazai politikusaink is ilyenek színtől, kortól és nemtől függetlenül. Ha akad is kivétel, azt is elfedik …

 

Jöhet a szavazás, éljen a demokrácia ….

J.R. dos Santos: Az ördög keze

 

 

 

 


 

A ZÖLD 35 színe

 

konyv_borito.jpg

„A zöld mozgalom 35 szereplőjével készített életút-interjúkból nemcsak az egyes emberek – és az általuk fémjelzett szervezetek – története, tevékenysége rajzolódik ki, de összeáll a sokszínűségében is valamiféle egységet mutató mozgalom keresztmetszete, pillanatképe, és az az út, amelyet a szervezetek az elmúlt 20-30 évben bejártak. A múlt mellett szó esik a jelen nehézségeiről és küzdelmeiről, meg persze arról, hogy mi is hajtja, motiválja a megkérdezetteket a cselekvésre még ilyen sok idő után is, de nem felejtkezik el a kérdező a jövő kilátásairól, reményeiről sem.”

 

http://okotars.hu/node/10208)

Az interjúkat Mihalicz Csilla újságíró készítette 2010 februárjában és 2011 novembere között.

Kiadó: Ökotárs Alapítvány, 2012

 


ecotopia.jpg

Ernest Callenbach ECOTÓPIA

Fordította: Borsos Béla

Göncöl Kiadó 1992

 

 

Ecotópia vagy utópia? Könyv egy másik lehetséges világról úgy mintha megvalósult volna. Egy természetesebb, de jóval emberibb kultúra ideológiája tárul az olvasó elé. A történet érdekessége, hogy a fogyasztói társadalom fellegvárából előítéletekkel felvértezve egy újságíró látogat el Ecotópiába. Innen küldi tudósításait, csodálkozik rá egy másik világra, végül ráébred, hogy nincs menekvés, maradnia kell ... az olvasónak is ....

 


 

felirat_1.jpg

 

 

izmael.jpg

 

 

Daniel Quinn Izmael

Fordította: Trombitás Gábor

Katalizátor Kiadó

(Első hazai kiadás a Föld Napja Alapítvány (http://www.fna.hu/) gondozásában jelent meg 1993-ban.)

 

 

 

 

 

ismael2.jpg

 

 

 

Egy könyv, amely 20 évig készült és elnyerte a Turner Tomorrow Társaság ösztöndíját. A mű olvasóját egy olyan filozófiai mélységbe repíti, amely egy életre meghatározza cselekedeteit. Egy gorilla, Izmael, mint tanító mester kalandozik tanítványával az emberiség történetében. Arra keresik a választ, hogy hol tévedtünk el. Megismerhetjük az Elvevők és Meghagyók filozófiáját. Egy alapmű, amely akár kötelező olvasmány is lehetne.

 

További információk: http://izmael.freeblog.hu/

 

 

 

felirat2.jpg

 


 

vidd_hiret.jpg

Marlon Morgan Vidd hírét az Igazaknak

Fordította: Balázs Éva

Magyar Könyvklub, Budapest, 1996

 

Egy másik világ. Aki elolvassa a könyvet, az ráébred, hogy a nyugati civilizációnk elmaradott. Nincs olyan tudomány, amely a tapasztalati tudást helyettesítheti. Egyedül maradunk nyomorunkkal magunk által teremtett lelketlen világunkban. Remény? 

 

Idézet a könyvből:

 

 

"A törzsfőnök pontosan velem szemben foglalt helyet, lábát maga alá húzta, mintha párnán ült volna; előrehajolt, egyenesen a szemembe nézett. Valaki a körön kívülről kezébe adott egy folyadékkal telt kőserleget. Belekortyolt. Átható tekintetét, amellyel a szívem mélyére látott, nem vette le rólam, míg a serleget átadta a jobbján ülőnek. Azután így szólt: 

 

 

 

      - Mi, a Mindenható igaz népének törzse elhagyjuk a Földet. Eldöntöttük, hogy fennmaradó időnkben a szellemi lét legmagasabb fokán éljük az életet: szüzességet fogadtunk, a test önmegtartóztatását választottuk. Nem lesznek többé gyermekeink. Amikor elmennek legfiatalabbjaink is, vége lesz az emberi fajnak. 

 

 

      Örökkévaló lények vagyunk. Több hely van a világmindenségben, ahol a lelkek arra várnak, hogy kövessenek bennünket és megtestesüljenek. Mi az első lények közvetlen leszármazottai vagyunk. Az idők kezdete óta kiálljuk a túlélés próbáját, rendíthetetlenül őrizzük az ősi értékeket és törvényeket. A mi közösségi tudatunk tartja egységben a Földet. És most eljött az ideje, hogy elhagyjuk e helyet. Az emberek megváltoztak, elherdálják lakóhelyünk lelkét. Elmegyünk, hogy az égben egyesítsük. 

 

 

      Rád esett a választás, mutáns hírnök, hogy megmondd a tieidnek: mi elmegyünk innen. Elhagyjuk Földanyánkat. Könyörgünk, hogy belássátok végre, mit tesz a ti életmódotok a vizekkel, az állatokkal, a levegővel, mit tesztek önmagatokkal. Könyörgünk, hogy rátaláljatok a helyes útra, és ne engedjétek elpusztulni ezt a világot. Most még visszanyerhetitek az igazi létezés sérthetetlen szellemét. Még van idő, hogy kellő figyelemmel, törődéssel véget vessetek a bolygón tomboló pusztításnak, de mi már nem tudunk tovább segíteni nektek. A mi időnk lejárt. Megváltoztak az esőzések, megindult a fölmelegedés, és látjuk, hogy évről évre fogyatkoznak a növények, az állatok. Tovább már nem tudunk emberi formát adni a lelkeknek, mert hamarosan víz és élelem nélkül marad a sivatag. 

       Megvilágosodott az elmém. Most végre megértettem. Azért fedték fel magukat és kerestek egy kívülállót, mert hírnökre volt szükségük. De miért éppen engem választottak?"


 

taote_szken.jpg

Lao-Ce  Tao Te King, Az Út és Erény könyve

Fordította: Weöres Sándor

Tercium Kiadó, 1994

"33
Okos, aki érti az embereket;
aki önmagát érti: ihletett.
Hatalmas, aki másokat legyőz;
aki önmagát legyőzi: erős.
Aki törekszik: nincs híján akaratnak;
aki megelégszik: gazdag.
Aki nem veszti természetét: hosszúéletű;
aki nem veszti emlékezetét: örökéletű."
 
 
 
"47
Nem lép ki az ajtón
és világot megismer,
nem néz ki az ablakon
és égi út-at megismer;
mennél messzebb megy,
annál kevesebbet ismer;
ezért a bölcs
nem jár, hanem megismer,
nem néz, hanem megnevez,
nem cselekszik, hanem végbevisz."

 

teljesseg_fele_elol_szken.jpg

 

 

 

 

 Weöres Sándor A teljesség felé

Tercium Kiadó, 1995

 
 

 

 

 

 teljesseg_fele_hatul0003.jpg

 


kaosz.jpg

James Gleick KÁOSZ, Egy új tudomány születése

Fordította: Szegedi Péter

Göncöl Kiadó

 

Sokan megkönnyebbültek, amikor már nem kellett kezükbe venni matematika könyvet. Lehet, hogy tévedtek?

E könyvből kiderül, hogy ismereteink csak súrolják a valóságot. Pillangó-hatás, természeti folyamatok modellezése, fraktálok, stb, út a káoszig, amely megnyitja világnézetünk egy újabb fejezetét.

 

 

 

 


az_elet_szovedeke.jpg

Frijtoj Capra Az élet szövedéke

Fordította: Brutyó Endre

 

AVICOR Kft., 2007

 

 

Mélyökológia, rendszerszemlélet és maga az élet kifejlődése.

"A tudat, anyag és élet egyesített elméletét kínáló összefüggő tudományos fölfogás van kibontakozóban. Az ipari társadalomban háromszáz éve uralkodik a tudat és anyag karteziánus szétválasztása, egy mechanikus gondolkodás; ezt az új látásmód legyőzheti. Ennek tudományos, bölcseleti következményei és mélyreható gyakorlati alkalmazásai is lehetnek. Az új fölfogás képes megváltoztatni a többi emberhez és az élő természethez való viszonyunkat, az egészséggel, az üzleti szervezetekkel, az oktatási rendszerrel és sok egyéb társadalmi és politikai intézménnyel kapcsolatos magatartásunkat. "(http://www.okotaj.hu/szamok/14-15/korny4.html, letöltés 2012. május 27.)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

cialis professional cheap

(gonfurn, 2022.09.20 03:16)

<a href=https://vtopcial.com/>canadian pharmacy cialis</a> Managing your subscription is easy

cialis wieht pill

(Arcarpirm, 2021.08.07 15:23)

<a href=https://cialiswwshop.com/>cialis online purchase</a>

cialis and viagra not working

(Arcarpirm, 2021.07.23 00:18)

<a href=https://cialiswwshop.com/>generic 5 mg cialis</a>

cialis viagra and levitra

(Arcarpirm, 2021.06.26 11:18)

<a href=https://sscialisvv.com>cialis for daily use

reviews generic cialis sales

(Arcarpirm, 2021.06.14 18:47)

<a href=http://fcialisj.com>generic cialis tadalafil

cialis daily erections

(Arcarpirm, 2021.05.29 05:22)

<a href=https://fcialisj.com/>legit cialis online

buy viagra tl vl

(nshyqHiz, 2020.03.19 03:30)

generic viagra viagra online <a href="http://smolniva.ru/ #">generic viagra </a> viagra pills viagra generic

cheap viagra generic viagra <a href=http://1-soft.ru/>viagra generic </a> generic viagra cheap viagra

Amoxicillin Rash EllTede

(Ellpred, 2019.09.17 22:31)

Cephalexin Sinus <a href=http://cialicheap.com>cialis without prescription</a> Malegra Fxt Review