Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek és gondolatok

 

Válogatott hírek, szakmai és tudományos információk, érdekességek.Bordós Gábor:

Mikroműanyag: új veszélyforrás

A környezetbe kerülő elképesztő mennyiségű műanyagból az élőlények szervezetébe káros vegyületek szivárognak, ami már önmagában is nagy veszélyt jelent. Mindez fokozottan érvényes a mikroműanyagokra, amelyek a környezeti előfordulásuknál jóval koncentráltabb formában juttatják a szennyezőanyagokat az élőlények szervezetébe. Miért annyira veszélyesek a mikroműanyagok?

http://laboratorium.hu/mikromuanyag


"Májusban robban a szemétbomba

Számítani kell arra, hogy sok közszolgáltató pár héten belül már nem tudja elszállítani a lakossági hulladékot – az aggasztó helyzet miatt Gémesi György Gödöllő polgármestere levélben fordult Orbán Viktorhoz azonnali intézkedést kérve. Nesze neked rezsicsökkentés.

A hulladékfeldolgozás területén ugyanis vészhelyzet alakult ki az egész országban...." 

Olvasd el itt: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/04/18/majusban-robban-a-szemetbomba

2015.04.19.


Itt a tavasz és gyomírtás ideje? - glifozát vagy kapa?

"Rákkeltő lehet a világ egyik legnépszerűbb gyomírtója 

A lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége."

Olvasd el itt: http://www.origo.hu/egeszseg/20150323-rakkelto-lehet-a-vilag-egyik-legnepszerubb-gyomirtoja.html

2015.03.24.


 KTI élt 24 évet??? 

"Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy alapításának és sikeres működésének 24. évében, „hosszan tartó, súlyos” támadások után

....

 2014. szeptember 30-án megszűnik a Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézete, a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, gondozója, a határokon innen és túl ismert és elismert SZIE KTI."

www.greenfo.hu/hirek/2014/09/25/kivegzik-a-szie-kornyezet--es-tajgazdalkodasi-intezet--elt-24-evet


 

Közeledik a tavasz és gyomirtás ideje. Ne felejtsük el!

 

 

A Friends of Earth európai környezetvédelmi ernyőszervezet által végzett vizsgálat szerint az európaiak 44 százalékának a vizeletében található glifozát. Máltán ez az arány 90, Németországban 70, Magyarországon 50, Bulgáriában és Macedóniában viszont csak 10 százalék volt – bár ezek az arányok a kis mintaszám miatt nem igazán adnak valós képet az országok közti eltérésekről.

Bővebben itt: www.origo.hu/egeszseg/20130618-a-folyekony-kapa-mar-a-szervezetunkben-van-glifozat-hormonrendszer.html

„Állatkísérletek alapján a glifozát nem rákkeltő. Az in vitro és in vivo genotoxikológiai tesztek negatívak lettek, és az EPA az E kategóriába sorolta (bizonyítottan nem rákkeltő emberekre), míg az IARC nem tartja nyilván. Nem mutatott mutagén hatást a Salmonella, E. coli vagy kínai hörcsög esetében (Cricetulus griseus), valamint a DNS-javítás vizsgálat is negatív lett a Bacillus subtilis és hepatocita kultúrákban. Humán allergiás hatást sem jelentettek.

 De aggodalomra okot adó kutatási eredmények jelentek meg 2009-ben a glifzátokat illetően. Kutatók egy csoportja több vizsgálat alapján arra jutott, hogy a glifozát-alapú herbicidek toxikusak és endokrin diszruptorok az emberi sejtekre nézve. Összességében a glifozát-alapú herbicidek élelmiszerben és takarmányban megtalálható szermaradékainak sejtekre gyakorolt hatásáról alkotott eddigi elképzeléseket felülvizsgálni javasolják, a glifozát karcinogén/mutagén/reprotoxikus besorolását illetően is.

 A francia Seralini által vezetett kutatás kimutatta, hogy a glifozát – Roundup nevű adjuváns jelenlétben – a humán embrionális-, köldök- és méhlepény sejtvonalakon DNS töredezést és sejtpusztulást okoz.

Argentínában 2009-ben egy kutatás a glifozát teratogén hatását bizonyította gerinceseken.Az embrionális fejlődést vizsgálva konzekvens és szisztematikus deformációkat figyeltek meg a Xenopus laevisafrikai karmosbékákon végzett vizsgálatok során. A glifozát hatására csökkent a fej mérete, a központi idegrendszerben genetikai változások következtek be, a koponyát formáló sejtek nagy számban pusztultak és deformálódtak a porcok. Az eredményeknek azért is van nagy jelentősége, mert a gerincesek között meglepően megőrződött az embrionális fejlődés során fellépő genetikai mechanizmusok hasonlósága, tehát a humán embriókra is lehet akár ilyen hatással a szer. Ennek alapján a glifozát használatának betiltását kérte a kutatást vezető professzor az argentín kormánytól, környezetvédők pedig be is perelték a glifozátot gyártó amerikai Monsanto vállalatot.

 2010-ben tovább bővültek az információk, miszerint a glifozát megmérgezheti a termést, talajt, vadvilágot, állatállományt és magát az embert is, tehát a szer az egész ökoszisztémát veszélyezteti többféle úton is, ami miatt különböző szervezetek és egyének már régóta a glifozát betiltásáért küzdenek, mindeddig azonban hiába. A vizsgálatok során jóval az ajánlott mezőgazdasági felhasználási mennyiségek alatt is komoly egészségkárostó hatások jelentkeztek. A glifozát megköti a fém ionokat (kelátor), amivel szisztemikus hatásokat fejt ki több fő enzimre, melyek működése multivalens ionoktól függ. Laborkísérletek már egyértelműen a glifozáthoz tudtak kötni bizonyos születési rendellenességeket is.

 Bővebben itt: www.kockazatos.hu/anyag/glifoz%C3%A1t

 


 

 

 

XII. Zöld Forgatag

zold_forgatag_2013.jpg

 

2013. november 12-14.

Gödöllő, Szent István Egyetem B Kollégium, Gorka terem

Részletes program és plakát:

 

 

Zold_Forgatag_2013.pdf

Zold_Forgatag_2013.jpg

 


Amikor azt gondolod, hogy az egyik legjobb hír az, hogy a kivonul a Monsanto Európából1, akkor érdemes figyelembe venni, hogy hány cég került a kezükbe2. Csak néhány példa: Coca Cola, Heinz, Knorr, Lipton, Pepsi, Unilever, stb.

1www.magyarszo.com/hu/2009/gazdasag_mezogazdasag/98216/Kivonul-a-Monsanto-Eur%C3%B3p%C3%A1b%C3%B3l.htm

2www.utajovobe.eu/hirek/vegyszer/3743-tudod-hany-vilagceg-van-a-monsanto-tulajdonaban


Még hány figyelmeztetésre van szükségünk?

"A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a kísérletben résztvevők testében megtalálható a glifozát nevű gyomirtó. A Szövetség által lefolytatott laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy Magyarországon tíz embertől vett vizelet mintából háromban jelen volt a glifozát hatóanyag."

Részletek itt: www.mtvsz.hu/glifozat_a_szervezetunkben

"A glifozát gyenge szerves sav,színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz szemben, bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben, belégzés esetén a tüdőben, légutakban, köhögést, tüsszögést váltva ki. Újabb kutatási eredmények a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be."

Bővebben: kockazatos.hu/anyag/glifoz%C3%A1t

2013. június 14.


 

"Analysis Finds Monsanto's GM Corn Nutritionally Dead, Highly Toxic

 

Is GMO corn nutritionally equivalent to non-GMO corn? Monsanto will tell you the answer is a big ‘yes’, but the real answer is absolutely not. And the simple reality is that they are continuing to get away with their blatant misinformation. In fact, a 2012 nutritional analysis of genetically modified corn found that not only is GM corn lacking in vitamins and nutrients when compared to non-GM corn, but the genetic creation also poses numerous health risks due to extreme toxicity."

 

Teljes cikk itt: www.infowars.com/analysis-finds-monsantos-gm-corn-nutritionally-dead-highly-toxic-2/

vagy www.greenfo.hu/hirek/2013/04/30/toxikus-es-tapanyagszegeny-a-gmo-kukorica


"A multik helyett ma a méheknek kedveztek

 Többségi támogatást kapott ma a méhgyilkos vegyszerek korlátozásáról szóló európai bizottsági javaslat. Hiába szervezkedett vegyipari multik szekerét tolva Magyarország a tilalom ellen.

 Az EU tagállamainak egyértelmű többsége támogatta az Európai Bizottság által javasolt részleges tilalmat három rovarölőszerre, melyekről tudományos kutatások bebizonyították, hogy a méhekre veszélyt jelentenek. A három vegyszer: a Bayer által gyártott imidakloprid és klotianidin, illetve a Syngenta által gyártott tiametoxám. ..."

 

Itt olvasható:  www.greenfo.hu/hirek/2013/04/29/a-multik-helyett-ma-a-meheknek-kedveztek

2013. április 29.


"Vegyszerkorlátozás kell a méhek érdekében

Sajtóközlemény - április 9, 2013 -részlet

Budapest, 2013. április 9. – A Greenpeace a 74 legjelentősebb nemzetközi tudományos kutatás méhpusztulással kapcsolatos megállapításait egy jelentésben foglalta össze. A dokumentum alapján a méhpusztulás egyik fontos és legkönnyebben megszüntethető oka a beporzókra veszélyes egyes mezőgazdasági vegyszerek, például a neonikotinoidok használata. Az Európai Bizottság most tervezi, hogy a méhek számára vonzó terményeknél betiltsa három neonikotinoid csávázószerként való használatát. Ezt az intézkedést a magyar kormány jelenleg ellenzi.

A „Méhpusztulás - az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek”1 című tanulmány szerint a méhpusztulás leginkább az élősködők és fertőzések terjedésére, valamint a nagyüzemi mezőgazdaság, a klímaváltozás és az ezzel összefüggő élelemhiány következményeire vezethetőek vissza. Méhek nélkül nemcsak élelmezésünk, hanem akár a teljes mezőgazdaság, sőt az egész ökoszisztéma veszélybe kerül.

 2013-ra a nagyüzemi mezőgazdaság által használt számos vegyszer közül a neonikotinoidok beporzókra gyakorolt mérgező hatását a tudomány egyértelműen azonosította. A neonikotinoidok akár azonnali halált is okozhatnak, de alacsonyabb, a csávázott növények pollenjére jellemző mennyiségben “csak” tájékozódási, táplálkozási, repülési és fejlődési rendellenességeket váltanak ki. Az ezekkel a vegyszerekkel való érintkezés rendkívüli mértékben rontja méhek és más beporzók különböző fertőzésekkel és élősködőkkel szembeni ellenállóképességét. 

.....

A Greenpeace hét, méhgyilkos növényvédőszert azonosított, melyek jelenlegi használatát jelentős mérgező hatásuk miatt azonnal be kell tiltani. Ezek a Bayer agrárvegyipari óriás imidakloprid és klotianidin nevű anyagai, a Syngenta tiametoxámja, a BASF fipronilja, valamint a más mezőgazdasági vegyszergyártók által készített klórpirifosz2, cipermetrin2 és deltametrin."

.....

Teljes sajtótájékoztató: www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/vegyszerkorlatozas-kell-a-mehek-erdekeben/

1: Méhpusztulás - az európai beporzó rovarokat és mezőgazdaságot fenyegető veszélyek c. kiadvány: issuu.com/greenpeacehu/docs/mehpusztulas_osszefoglalo vagy angolul: bees-decline.org/

2kockazatos.hu

 


 "Van működő alternatívája a vadkapitalizmusnak

- a közösségi mezőgazdálkodás virágzó példái -

 

A  közösségi mezőgazdálkodás különböző modelljei Nyugat-Európa egyes részein már évtizedes múltra tekintenek vissza, de az utóbbi néhány évben egyre több magyar példát is találni: gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást.

A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Európában gyorsan erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma. Ma körülbelül 4000 közösség van a világon, összesen nagyjából másfél millió csatlakozó fogyasztói taggal. A Tudatos Vásárlók Egyesülete április 12-én és 13-án előadást és gyakorlati képzést szervez Kecskeméten a téma iránt érdeklődőknek."

(Tudatos Vásárlók Egyesülete, sajtóközlemény részlet)

Teljes sajtóközlemény itt: sajtóközlemény 2013.04.10.

 


Árvizektől a zöldülő gazdaságig - útmutató önkormányzatoknak az éghajlatváltozási stratégiához

azg_borito_3_0.jpg

 

Rövid, érthető és hasznos útmutatóból megtudhatjuk, mit nyerhet egy település az éghajlatváltozási stratégiával, milyen hatásai lesznek az éghajlatváltozásnak, melyek a stratégiai tervezés lépései, és hogyan kell hozzákezdeni a stratégia elkészítéséhez. Tanácsokat megfogadva pénzt takaríthatnak meg, megfelelően tájékoztathatják a településén élőket, úgy, hogy közben a helyi gazdaságot is élénkítik.

A kiadvány ingyenesen, regisztráció után letölthető: 

energiaklub.hu/publikacio/arvizektol-a-zoldulo-gazdasagig

 

 

 

 

 


 

"Ángyán és a zöldek

A legnagyobb érdeklődés a Zöld Szervezetek 23. Országos Találkozóján Gödöllőn kétségkívül az Ángyán József részvételével zajlott, a magyar földszabályozás helyzetéről, a helyi gazdálkodásról szóló pénteken késő este tartott plenáris ülést övezte. A volt agrárállamtitkár köszönetet mondott annak a 172 civil szervezetnek, amelyek kiálltak a földforgalmi törvényjavaslatnak a vidékstratégiát szem előtt tartó módosítása, azaz a kis- és közepes gazdaságok , a helyi gazdálkodók érdekeinek megfelelő szabályozása mellett. Mint mondta, szükség van az egységes kiállásra, mert ez a politika csak az erőből ért."

Itt olvasható: www.greenfo.hu/hirek/2013/03/26/angyan-es-a-zoldek

2013. március 27.


cikk.jpg

Gödöllőn rendezik a 2013-as Zöld Országos Találkozót

 

2013. március 21. és 24. között Gödöllőn rendezik a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját. Az Országos Találkozók – „Zöld OT"-k – 23 éves történetében 1997 után immár második alkalommal költözik a rendezvény a városba, ahol a Királyi Kastély és a Művészetek Háza biztosít teret az ülések többszáz résztvevőjének. Az OT szervezői a GATE Zöld Klub, a Greenpeace Magyarország és a Magonc Alapítvány.

 

Program itt: zoldot.hu/oldalak/a-23-orszagos-talalkozo-programja

 


„Megéri-e ma Magyarországon passzívházat építeni? - Hiánypótló összehasonlító elemzésünkből kiderül

"Megéri-e ma Magyarországon passzívházat építeni?                                         

Szerző: Szekér László, okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató, a Passzívházépítők Országos Szövetségének elnöke

 A választ egy megépült és minősített passzívház gazdasági elemzésén keresztül keressük, piaci viszonyok és konkrét költségek, árak elemzése alapján. A szadai passzívház 2008-ban épült, 2009 januárjában költöztek be a tulajdonosok, így 2013 elején négy éves használói tapasztalatokkal rendelkezünk az épület üzemeltetését illetően. …”

 

Itt olvashatod: www.greenpressblog.com/2013/01/megeri-e-ma-magyarorszagon-passzivhazat.html

2013. január 22.

 


GMO kisokos

 

"A Greenpeace megjelentette a GMO kisokos - Élelmiszerkalauz tudatos vásárlóknak című kiadványát. A füzet számba veszi, hogy a 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártó és -forgalmazó közül melyek garantálják a génmódosított összetevők mellőzését. Az eredmények szerint, a jelentősebb hazai cégek kétharmada vállalja, hogy az általa előállított vagy forgalmazott termékek génmódosítás-mentesek."

 

E-mailen innen rendelheted meg: www.gmokisokos.hu/

2012. december 3.


 "Divatos és toxikus

Erre varrjon gombot a divatvilág

 

Divatos és toxikus – erre varrjon gombot a divatvilág! (Toxic Threads - The Big Fashion Stitch-Up”) rávilágít a  ruhagyártó üzemekben használt veszélyes vegyi anyagok és a késztermékekben található kemikáliák kapcsolatára. A tanulmány elkészítése során számos veszélyes vegyi anyag után kutattunk a divatruhák széles tárházában, olyan összetevők után, melyek vagy a kész ruhákban találhatóak, vagy vegyszermaradványként maradnak jelen a gyártási folyamat során."

www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/reports/DivatosEsToxikus.pdf

2012.november 26.


 

 

"Gödöllőn rendezik a 2013-as Zöld Országos Találkozót

 

2013. március 21. és 24. között Gödöllőn rendezik a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját. Az Országos Találkozók – „Zöld OT"-k – 23 éves történetében 1997 után immár második alkalommal költözik a rendezvény a városba, ahol a Királyi Kastély és a Művészetek Háza biztosít teret az ülések többszáz résztvevőjének. Az OT szervezői a GATE Zöld Klub, a Greenpeace Magyarország és a Magonc Alapítvány."

www.zoldot.hu/

2012. november26.


 

Újabb fejezet a 2010-es gödöllői ivóvízszennyezés történetében, azaz részletek „Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-831/2012. számú ügyben” című dokumentumból

 

„Növényvédőszerből és nitrátból a megengedettnél többet mutattak ki a Gödöllői Szent István Egyetemet ellátó hálózat ivóvízében. Az ombudsman közvetlenül az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmét állapította meg, a háttérben azonban az áll, hogy a hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédőszer-szennyezés elleni védelmére.”

 „A rendelkezésemre álló iratok alapján megállapítom, hogy a DMRV Zrt. a D-26/M jelű kutat jogerős vízjogi létesítési engedély nélkül létesítette, hiszen a vízügyi hatóság a vízjogi létesítési engedélyt a kút műszaki átadás-átvételének időpontját követő hat hónap elteltével adta ki. A DMRV Zrt. a hatósági határozatban foglalt kötelezettségének sem tett eleget, az Egyetem ivóvízellátását szolgáló kút városi hálózatra történő üzemeltetését annak ellenére megkezdte 2009. szeptember 8-án, hogy arra vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett. Mindezek alapján sérült a jogállamiság elve és a jogbiztonság követelménye.”

„A rendelkezésemre álló dokumentumok alapján megállapítom, hogy az Egyetem ugyan kért engedélyt a kút létesítéséhez a vízügyi hatóságtól, azonban az abban foglalt előírásokat nem tartotta be. Ezen túl a kutat úgy helyezte üzembe, hogy arra üzemeltetési engedéllyel nem rendelkezett, az engedélytől való eltérést pedig fennmaradási engedély kérésével – a jogszabályi előírásokat figyelmen kívül hagyva – nem rendezte. Figyelmen kívül hagyta továbbá azt a jogszabályi előírást, amely szerint az öntözővíz hálózatot és az Egyetemet ellátó ivóvízhálózatot tilos összekötni. Az Egyetem eljárása összeegyeztethetetlen a jogállamiság elvével és a jogbiztonság követelményével.”

 „… sem a DMRV Zrt., sem az ÁNTSZ Regionális Intézete nem járt el kellő körültekintéssel,nem vette figyelembe a jogszabályi előírásokat, amikor eredetileg csupán egy – egyébként a városi hálózatból érkező víz minőségének ellenőrzésére alkalmas – mintavételi helyet jelölt ki, és nem biztosította az egyetemi kútcsoport egyes kútjaiból ellátott hálózati részekből szolgáltatott víz folyamatos ellenőrzését. Ezzel ugyancsak az egészséghez és az egészséges környezethez való joggal összefüggésben visszásságot okoztak, és nem zárható ki a visszásság megismétlődése.”

„Megállapítható, hogy jogszabályok nem tartalmaznak egyértelmű, megfelelő részletességű szabályozást a gödöllői ivóvízszennyezéshez hasonló helyzetek megelőzésére, ami jogbizonytalanságot teremt. Ezek a szabályozási hiányosságok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy az Egyetem óvodáján kívül – amelyet egyébként a városi ivóvízhálózat lát el – nem jelöltek ki mintavételi helyet, így nem vált korábban ismertté, hogy az Egyetem menzáján és a kollégiumban nitráttal és növényvédő szerrel szennyezett a hálózati víz.

A DMRV Zrt. azzal, hogy az észlelt kútvíz szennyezés okainak felderítése érdekében nem tette meg a szükséges intézkedéseket, az egészséghez és az egészséges környezethez való joggal összefüggő visszásságot okozott.”

„Tájékoztatási kötelezettsége elmulasztásával az Egyetem visszásságot okozott az egészséghez való joggal kapcsolatban.”

 „A hatályos joganyag nem biztosítja hatékonyan a vízbázisok védelmét, nem fektet kellő hangsúlyt a felszín alatti vizek növényvédő szer szennyezés elleni védelmére. A víziközmű szolgáltatók nem rendelkeznek információval arról, hogy az általuk üzemeltetett vízbázis területén milyen jellegű mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, milyen és mekkora mennyiségű műtrágyát, illetve növényvédő szert használnak fel. A növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról szóló hazai jogszabály úgy vette át az EU vonatkozó joganyagát, hogy nem vette figyelembe az ivóvízbázisok hazai védőterületi rendszerét.”

A teljes anyag innen tölthető le: www.ajbh.hu/allam/jelentes/201200831.rtf


 

 

Az összeesküvés elméleteknek mindig van valóság alapja, így akár közelíthetik is a valóságot… vagy mégsem?

 "Lehet, hogy a bankok és az állam csendesen készülnek a pénzügyi összeomlásra?

 A múlt héten több cikk is megjelent arról, hogy az Egyesült Államok kormánya az elmúlt két év során titokban arra utasította az öt legnagyobb amerikai bankot, hogy „készítsenek vészforgatókönyvet egy esetleges összeomlás kivédésére”. Önmagában ez nem lenne olyan nagy dolog, de több tucat más indikátorral kiegészítve már egészen más képet kapunk.

 Az elmúlt 12 hónap során több száz bankvezető mondott le pozíciójáról, vállalati bennfentesek hihetetlen mennyiségű értékpapírtól szabadultak meg és számos Wall Street-i bankár vásárolt „biztonságos”, a városoktól távoli, önellátásra alkalmas ingatlant."

 

 

Teljes cikk: idokjelei.hu/2012/08/lehet-hogy-a-bankok-es-az-allam-csendesen-keszulnek-a-penzugyi-osszeomlasra/

2012. augusztus 21.


 

 

"Újabb bizonyíték, hogy a GMO-k meddőséget okoznak

 Az orosz „Védelem a környezeti veszélyekkel szemben” legújabb tanulmánya, más hasonló eredményeket produkáló kísérletek után, rámutatott, hogy a genetikailag módosított organizmusok (GMO) fogyasztása súlyosan negatív hatással van a szervezetre. Az Oroszország Hangja szerint az orosz Génbiztonsági Intézet és az Ökológiai és Evolúciós Problémákkal foglalkozó Intézet tudósai kimutatták, hogy a génmódosított táplálékkal etetett állatok viszonylag rövid idő alatt teljesen meddővé válnak."

Teljes cikk: idokjelei.hu/2012/08/ujabb-bizonyitek-hogy-a-gmo-k-meddoseget-okoznak/

 

2012. augusztus 14.


 

 

"Az egymilliárd dollárt érő bogár GM-kukoricán is megél

A 2011. júliusi precedens után idén nyáron újra mutatkoznak a jelei, amitől sokan tartanak a GMO-k kapcsán: a kártevők kezdenek rezisztenssé válni a génkezelt növényekben alkalmazott rovarirtó szerekre."

 Újabb öngól? Persze ezt is mi fizetjük meg és mások gazdagodnak meg rajta. És még hülyének is néznek minket …  Hol a természettel szembeni alázat és az elővigyázatosság? 

 

Teljes cikk: www.kornyezetvedelem.co.hu/index.php/251-az-egymilliard-dollart-ero-bogar-gm-kukorican-is-megel

2012. július 2.


 

A 21. század egyik legnagyobb kihívása a víz

Ma már minden általános iskolás alsótagozatos megtanulja, hogy az élet elengedhetetlen alapja a víz. Az a víz, amelyet sok esetben elszennyeztünk, vagy hiányzik majd a másik pillanatban lezúdul óriási károkat okozva. Az a víz, amelyből naponta 2-3 literrel el kell fogyasztanunk, vagy éppen egy gombnyomással lengedjük a wc-én. Sokan úgy érzik, hogy az a természetes ahogyan folyik a csapból és nem látják ennek veszélyeit. Vagy éppen azért reklamálnak, mert túl drágának találják a szolgáltatás. Természetesen, csak addig, amíg van mit szolgáltatni!

Fel kell készülnünk erre a kihívásra egyénileg és együtt is. Ennek egyik pillére lehet egy stratégia, amely most készül és elérhető itt: www.kormany.hu/download/7/0a/90000/Aszalystrategia.pdf

2012. június 28.

 


" Bécs, az organikus mintakép"

"Bécs 1,7 milliós lakosságával az Európai Unió 9. legnépesebb városa, mégis azok közé a metropoliszok közé tartozik, amelyek a legközelebb állnak a teljes önellátáshoz. A város, amely 2011-ben harmadjára is megkapta a világ legélhetőbb városa címet, mintegy 1 000 hektáron folytat organikus gazdálkodást és egyre népszerűbb bortermelői is a fenntartható gazdálkodásra törekednek."

www.greenfo.hu/hirek/2012/06/11/becs-az-organikus-mintakep 

Szövetkezetek, etikus vállalkozások, alternatív bankok
Időpont:  2012. június 7- 8. 
Helyszín: Magnet Bank székház ( Bp, 1062 Bp. Andrássy út 98)

"A Védegylet Egyesület konferenciája a gazdaság ökológiai és társadalmi fenntarthatóságát elemzi, a helyi szintre fókuszálva.  A fenntartható gazdasági rendszerhez etikus banki tevékenységre, felelős üzleti szférára, társadalmi vállalkozókra, helyi pénzre és számos egyéb, a főáramú, pénzügyi szempontok által vezérelt globális üzleti világhoz képest alternatívnak címkézhető kezdeményezésre van szükség. Közös jellemzőjük, hogy értékalapú célokat követnek, figyelembe veszik a tevékenységük szélesebb társadalmi és ökológiai környezetét, valamint hogy az emberek együttműködését és önszerveződését támogatják, ahelyett, hogy kizárólagosan a haszonszerzésre összpontosítanának. A konferencia célja egyrészről áttekinteni az alternatív gazdaság helyzetét nemzetközi szinten és a magyarországi kontextusban, valamint kiemelt figyelmet szentel majd a szövetkezeteknek, és potenciális szerepüknek a fenntartható helyi gazdaságban. Az előadók gyakorlati szakemberek, civil aktivisták, döntéshozók és kutatók Magyarországról, Svájcból, és Spanyolországból. "

 Teljes program: greenr.blog.hu/2012/05/23/kiut_a_vilagvalsagbol_a_brutto_nemzeti_boldogsag

2012. május 29.


 

 "Gyors összeomlást jósolnak az úttörő klímamodellezők

 Hamarabb válik visszafordíthatatlanná a globális felmelegedés - mondja az az amerikai és norvég kutató, akik 1972-ben először modellezték számítógéppel a gazdasági, társadalmi növekedés határait. A társadalmakat felforgató hatások 2050 után lesznek igazán tapasztalhatók, addig szerintük még elleszünk valahogy. Kritikusaik szerint viszont kihagyták a számításból az emberi találékonyságot és a piacok erejét."

Teljes cikk: www.origo.hu/idojaras/20120526-mennyire-illuzio-a-fenntarthato-fejlodes-klimakatasztrofa-2050-utan-modellszamitas-romai.html

2012. május 29.


 

 "A gyógyszer rezisztens mikrobák eddigi legveszélyesebb formája jelent meg Indiában

Ma már nem titok, hogy a gyógyszer rezisztens mikrobák egyre nagyobb számban és gyorsabb ütemben bukkannak fel és terjednek szerte a világon az antibiotikumok túlzott és helytelen használata miatt, a gyógyászatban és a mezőgazdaságban egyaránt. Most úgy tűnik, hogy ezeknek a rezisztens törzseknek a kialakulásáért felelős gének is elkezdtek terjedni, halálos gyilkossá változtatva az egyébként ártalmatlan betegségeket, mint mondjuk egy torokgyulladást is."

Teljes cikk: idokjelei.hu/2012/05/a-gyogyszer-rezisztens-mikrobak-eddigi-legveszelyesebb-formaja-jelent-meg-indiaban/

2012.05.22.


"Minden ötödik amerikai szerint a világ véget ér 2012-ben

Az Ipsos Global közvélemény kutatásának eredményén, amelynek keretében 16.000 embert kérdeztek meg szerte a világon, még én is meglepődtem. A Reuters megrendelésére készült közvélemény kutatás célja az volt, hogy feltárja az emberek hány százaléka hiszi azt, hogy a világ még saját élete során véget érhet. Érdekes módon a két ország, ahol a megkérdezettek legnagyobb arányban gondolták lehetségesnek a világvége beköszöntét, az Egyesült Államok és Törökország volt."

Teljes cikk: idokjelei.hu/2012/05/minden-otodik-amerikai-szerint-a-vilag-veget-er-2012-ben/

2012.05.22.


Emberi gének a kísérleti GMO rizsben

 "Amerikában lassan ott tartanak, hogy a nem kifejezetten „bio” termékként árusított rizs esetében a vásárló nem tudhatja, hogy genetikailag módosított élelmiszert vásárol-e vagy sem. A legújabb fejlemények szerint pedig a rizsben már emberi gének is lehetnek. Jelenleg egyetlen emberi tulajdonsággal keresztezett GMO termék létezik, legalábbis, amiről tudunk, mégpedig a Ventria Bioscience biotechnológiai cég által Kansasban (és még ki tudja hol) 3200 hektáron termesztett rizsfajta formájában. "

Teljes cikk: http://idokjelei.hu/2012/05/emberi-genek-a-kiserleti-gmo-rizsben/


 Halál az Amazonasra?

"A világ három legnagyobb természetvédelmi és érdekképviseleti szervezete összefogott, hogy egy korábban soha nem látott méretű, 22 millió embert maga mellé állító kezdeményezést hívjon életre az Amazonas őserdejének megmentéséért. A WWF, a Greenpeace és az Avaaz petícióban szólítja fel Dilma Rousseff brazil elnököt az ország kormánya által elfogadott erdőtörvény vétójára."

 Teljes cikk: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/05/14/halal-az-amazonasra